Bilişsel davranışçı terapi başta majör depresyon olmak üzere, obsesif kompulsif bozukluk, yaygın anksiyete bozuklukları, panik bozukluk, agarofobi, özgül fobi, cinsel işlev bozuklukları, alkol madde kullanım bozuklukları ve uyku bozuklukları gibi birçok rahatsızlıkta etkin bir şekilde kullanılabilmektedir.
Bilişsel Davranışçı Terapi ile birlikte ilaç kullanılır mı?
Bilişsel davranışçı terapi ilaçla birlikte veya kişi özelinde yapılan değerlendirmeler sonrasında ilaca alternatif olarak kullanılabilir. Bazı durumlarda hem ilaç hem de bilişsel davranışçı terapinin birlikte uygulanması tek başına ilaç ya da tek başına terapiden daha çok fayda göstermektedir.
Bilişsel davranışçı terapi ne kadar sürer?
Bilişsel davranışçı terapi seansları genellikle ilk birkaç görüşmede yapılan değerlendirme sonucu terapist ve danışanın birlikte belirleyeceği süre zarfınca uygulanır. Genellikle haftada 1 olmak üzere başlanır ve danışana uygun olarak ortalama 12-20 seans civarı sürer. Ancak burada danışanın talebi, ilerleme hızı ve seanslarda belirlenen hedefe göre uzayıp kısalabilir. Danışan belirli bir ilerleme kaydetmeye başladığında seans sıklığı azaltılır. Terapi sonlandıktan sonra 3-6 aylarda güçlendirme seansları yapılması önerilir.
Bilişsel davranışçı terapi seansında neler yapılır?
Bilişsel davranışçı terapi seansında danışan oldukça aktiftir. Seansların ilk dakikalarında terapist geldiğiniz şikayete dönük olarak önceki haftanın duygudurumunu puanlamanızı ister. Sonrasında geçen haftaki seansla bağlantı kurulur ve ödev kontrolü yapılır.
Gündem için çalışılacak 1 veya en fazla 2 madde belirlenir. Çeşitli bilişsel davranışçı terapi teknikleriyle ilgili madde çalışıldıktan sonra seans özetlenir, danışandan geri bildirim alınır ve yeni haftanın ödevi verilerek seans sonlandırılır.