Psikiyatrik Tedavilerle İlgili Sıkça Sorulan Sorular - 1

Psikiyatrik Tedavilerle İlgili Sıkça Sorulan Sorular – 1

9 Görüntüleme

Psikiyatrik tedaviler hakkında cevapları çokça merak edilen ve sıklıkla sorulan soruların ilk bölümünü ve cevaplarını aşağıda bulabilirsiniz.

• TMS ve TMU tedavisi farklı şeyler mi?

TMS ve TMU aynı tedavidir. Transkraniyal Manyetik Stimülasyon (İngilizce ifadesi) ve Transkraniyal Manyetik Uyarım anlamına gelmektedir.

 TMS tedavisinde şok mu veriliyor?

Hayır; TMS tedavisinde beyne manyetik uyarımlar verilerek beyindeki sinir hücrelerinin uyarılması hedeflenmektedir. Şok ya da elektroşok (EKT) ile TMS (TMU) birbirinden farklı tedavilerdir.

• TMS (TMU) ile EKT (ECT, Elektroşok) tedavisinden hangisi daha üstün ya da daha etkindir?

TMS tedavisi ayaktan birçok nöropsikiyatrik hastalıkta güvenle uygulanan bir tedavi yöntemi olmakla birlikte; EKT hastaneye yatış gerektiren görece daha ağır ruhsal hastalıklarda anestezi eşliğinde uygulanan bir tedavi yöntemidir. Her iki tedavi yönteminin birbirine göre üstünlükleri ve tercih edilme durumları hasta özelinde değerlendirilmelidir.

• İlişki terapisine gelmek için partnerimi nasıl ikna edebilirim?

Eğer çift terapisine gelme ihtiyacı duyuyor ancak partnerinizi bu konuda ikna edemediğinizi düşünüyorsanız burada aklınızda mutlaka bulundurmanız gereken konulardan biri ‘neden partnerinizin bu yönde bir çabası yokken sizin ısrarcı olmanız’ sorusudur. Büyük ihtimalle bu konu sizinle ilgili bir şeydir. Kimi zaman partnerlerden biri ilişkiyi kendi içinde tamamen bitirmiş iken diğer partner ‘düzeltmek’ motivasyonu ile çift terapisine gitmek isterken aslında kabullenmek istemediği şeyleri görmekte zorlandığı bir aşamadan geçiyor olabilir. Bunun yanı sıra çift terapisine gelmek istemeyen partnerin etiketlenme, başarısızlık, yetersizlik vs. gibi hissetme konusunda endişeleri, kendisiyle ilgili gerçekliklerle yüzleşmekten kaçınmak gibi durumlar da altta yatan nedenlerden bazıları olabilir. Bu noktada partnerle söz konusu dirençleri konusunda açık, net ve şeffaf bir dille konuşmak ve yine de gelmeme konusunda kararlı ise istekli olan kişinin kendi terapi sürecine bireysel olarak devam etmesi önerilir.

• Depresyon tedavisi gördüm. Bir daha tekrar eder mi?

Yaşam boyu bir bireyin depresyona yakalanma oranı araştırmalar arasında farklılıklar görülebilmesine rağmen ortalama %15-18 civarıdır. İlk depresyon atağında bireylerin yaklaşık %85’i tedaviye iyi yanıt verirken; %15 kadarında depresyon kronikleşir. Araştırmalara göre bir kez depresyon geçiren birinde 5 yıl içinde hastalığın nüks etme oranı %50’lerin üzerinde olup iki veya daha çok depresyon atağı geçiren birinde nüks etme oranları %80’lerin üzerine çıkmakta ve ilaca yanıt oranları düşmektedir.

Depresyonda yineleme için risk etkenleri

  • Kalıntı belirtilerin varlığı
  • Yetersiz tedavi almak
  • Daha önce depresyon geçirmiş olmak
  • Kronik depresyon
  • Duygudurum bozuklukları için aile öyküsü olması
  • Anksiyete ve madde kullanımının olması
  • Depresyonun ileri yaşlarda başlaması
Randevu Al Hemen Ara