Çocuk ve Ergen Danışmanlığı

Çocuk ve Ergen Danışmanlığı

Çocuk ve ergen danışmanlığı, genç bireylerin duygusal, sosyal ve psikolojik gelişimlerini desteklemek, karşılaştıkları zorluklarla baş edebilme becerileri geliştirebilmelerine yardımcı olmak amacıyla yapılan bir terapi türüdür.

Bu süreç, çocukların ve ergenlerin yaşadıkları zorlukları anlamalarına ve sağlıklı ilişkiler kurmalarına yardımcı olmayı hedefler.

Danışmanlık sürecinde, danışmanlar genellikle oyun terapisi, sanat terapisi, bireysel psikoterapi gibi yöntemler kullanır. Ayrıca ailelerle de işbirliği kurarak, evde ve okulda olumlu değişimler sağlanmasına yardımcı olur.

Çocuk ve ergen yaş grubunda en sık karşılaşılan psikolojik güçlükler nelerdir?

Sıklıkla bu yaş gruplarında kaygı bozuklukları, depresyon, sınav anksiyetesi, performans kaygısı, sosyal anksiyete, davranış problemleri, öğrenme güçlükleri görülür.

Bu yaş gruplarında görülen ruhsal zorlanmalar konusunda profesyonel bir destek almak, sorunların kronikleşmesinin ve uzun vadeli olumsuz etkilerin önüne geçmek için oldukça önemlidir.

Eğer çocuk ve ergen yaş gruplarında ruhsal problemlerde destek alınmazsa gelecekte kronik ruhsal bozukluklar, işlevsellikte kayıp, alkol – madde kullanım bozuklukları, dürtü kontrol bozuklukları, kişilik bozuklukları ya da travma sonrası stres bozukluğu gibi problemlerin görülmesine neden olabilir.

Ebeveynler bu konuda çocuklarına nasıl yaklaşmalı?

Ebeveynlerin mutlaka çocuklarına güvenli bir alan oluşturması ve yargılanma korkusu, endişesi olmadan kendilerini açıklıkla ifade edebilecekleri alan açmaları gerekmektedir.

Ebeveynlerin çocuklarını ‘kendi gerçekleştiremedikleri hayalleri gerçekleştirecek bir uzantıları’ gibi görmemeleri, onların bağımsız bir birey olduklarını kabul etmeleri ve kişisel gelişimlerini destekleyici şekilde davranmaları gerekmektedir.

Eğer ebeveynler çocuğunda sinirlilik, içe kapanma, uyku-iştah sorunları, davranış değişiklikleri, okul performansında düşme gibi belirtiler görüyorlarsa, endişelerini ve gerekçelerini yargılayıcı bir dil kullanmadan, kapsayıcı, empatik bir tutumla ele almalı ve bir ruh sağlığı profesyonelinden destek alınmalıdır.

Randevu Al Hemen Ara