Kliniğimizde verilen hizmetlerin bir bölümü de psikometrik testlerdir. Yetişkinler ve çocuk-ergen grubu için ayrı ayrı uygulanan testlerimiz şunlardır:
Yetişkinlerde Kullanılan Psikolojik Testler
- Minnesota Çok Yönlü Kişilik Envanteri (MMPI): Dünyada en yaygın kullanılan yetişkin psikopatoloji ve kişilik testidir. Kişilik özelliklerini değerlendirmek için kullanılan 566 soruluk bir envanterdir. Zaman sınırlaması yoktur. 1,5-2 saatte uygulanabilir Psikolojik durum, tutum, kişilik bozuklukları ve sosyal uyum gibi alanlarda bilgi verir.
- Rorschach Testi: Kişinin zihinsel durumu, duyguları, düşünceleri ve kişilik özellikleri hakkında bilgi edinmek için uygulanan bir testtir. Test kişiyi tanımayı sağlar ve en uygur tedavi yönteminin seçilmesine yardımcı olur.
- Nöropsikolojik Testler (NPT): Bireyin, zihinsel işlevlerini (hafıza, dikkat, bilişsel yetenekler, motor beceriler, dil becerileri vb.) değerlendirmek ve tanı koyma ve tedavi planlaması için önemli bilgiler sağlayan bir testtir.
- MOXO Dikkat Testi: MOXO Dikkat Testi, dikkat işlevini değerlendirmek için kullanılan bir nöropsikolojik testtir. Özellikle çocuk ve yetişkinlerde dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu ile ilişkili dikkat sorunlarını değerlendirmek için kullanılır.
- Beck Depresyon Envanteri (BDI): Kişinin depresyon seviyesini ölçmek için tasarlanmış, uluslararası geçerliliği olan özel bir psikolojik testtir. Depresyon düzeyini belirlemek ve tedavi sürecinde ilerlemeyi takip etmek için kullanılan testtir.
- Beck Anksiyete Envanteri (BAI): Anksiyete düzeyini değerlendirmek için kullanılan bir testtir. Semptomları belirlemek ve ilerlemeyi takip etmek için kullanılır.
- SCL-90 Psikolojik Belirti Taraması: Psikopatolojik belirtileri ve genel psikolojik problemleri değerlendirmek için kullanılan bir psikometrik testtir. Bireyin son 7 gün için yaşadığı belirtileri-depresyon, anksiyete, somatizasyon, düşmanlık, fobi paranoya, düşünce ve davranışlarda sapma- ölçer.
Çocuk ve Ergenlerde Kullanılan Psikolojik Testler
- WISC (Wechsler Zeka Ölçeği): 6-16 yaş arası çocukların zihinsel yeteneklerini değerlendiren bir testtir. Bilişsel beceri, dil, yetenek, işitsel ve görsel belleği ölçer.
- Stanford-Binet Zeka Ölçeği: 2-85 yaş arasındaki bireylerin zihinsel yeteneklerini değerlendirmek için kullanılan bir testtir. Zeka seviyesini belirlemede genel zeka puanı sağlar.
- GoodEnough – Harris Bir İnsan Çiz Testi: Çocuğun duygusal durumu, ilişkileri, benlik algısı ve çevresiyle olan ilişkileri hakkında bilgi sağlamak amacıyla kullanılır.
- Cattel Zekâ Testi: Zihinsel yetenekleri ölçmek ve bireylerin problem çözme, dikkat, bellek, akıl yürütme ve dil becerileri gibi alanlardaki performansı değerlendirmek amacıyla kullanılan bir testtir.
- Porteus Labirentleri Testi: Çocukların mekânsal algı becerilerini değerlendirmek için kullanılan psikometrik bir testtir. Hedefe ulaşma becerisi, mekânsal oryantasyon, planlama ve problem çözme yeteneklerini değerlendirir.
- Rorschach Testi: 5-16 yaş arası çocukların duygusal, sosyal ve bilişsel işlevlerini değerlendiren bir projektif testtir.
- Çocuk Depresyon Envanteri (CDI): 7-17 yaş arasındaki çocukların depresyon belirtilerini değerlendirmek için kullanılan bir testtir.